Hybridilaitteet syrjäyttävät sylimikrot eurooppalaisten työkoneina

Tablet-laitteiden suosiosta huolimatta kannettava tietokone on yhä Euroopan liikkuvan työväestön laitevalinta. Käyttötarkoitukseen mukautuvat hybridilaitteet ovat kuitenkin muuttamassa tilanteen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

– Panasonicin Market Dynamicsilla teettämä tutkimus osoittaa, että kannettava on yhä liikkuvan työvoiman luottolaite Euroopassa, joskin tabletit ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti. ”Muunneltavat hybridit ovat kuitenkin uusina tulokkaina kirimässä kannettavia kiinni. Joustavuutensa ja lisäominaisuuksiensa ansiosta käyttäjien ja ostajien mielenkiinto on herännyt, ja laitteiden markkinaosuus tulee lähivuosina kasvamaan.” kommentoi Panasonicin älylaitteiden markkinointijohtaja Jan Kaempfer.

Kannettavat dominoivat yhä
Peräti 90 prosenttia eurooppalaisista työntekijöistä hyödyntää työnteossaan ”perinteistä” kannettavaa tietokonetta. Kannettavan varjoon jäävät niin älypuhelin (72 %), perinteinen pöytäkone (61 %) kuin tabletitkin (32 %). Muunneltavia hybridilaitteita käyttää toistaiseksi vain 12 prosenttia kaikista työntekijöistä.

Tuottavuus ratkaisee
Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa, mikä laite on tehokkain työskenneltäessä muualla kuin toimistolla. Lähes puolet (48 %) vastaajista nimesi kannettavan tietokoneen, 27 prosenttia hybridilaitteen, 15 prosenttia tabletin ja 8 prosenttia älypuhelimen.

Hybridit tulevat
Kannettavien valtakausi Euroopassa on päättymässä. Tutkimukseen vastanneista 36 prosenttia uskoo hybridin nousevan yleisimmäksi työskentelylaitteeksi kolmen vuoden sisällä, ja kannettavien osuuden ennustetaan laskevan 26 prosenttiin, tablettien 14 prosenttiin, pöytäkoneiden 11 prosenttiin ja älypuhelinten 7 prosenttiin. Yli puolet niistä eurooppalaisista, jotka eivät vielä käytä hybridilaitetta, uskoo ottavansa hybridin käyttöön kolmen vuoden sisällä. Todennäköisimpänä hybridiin siirtymistään pitivät puolustusteollisuuden ja vähittäiskaupan työntekijät.

Vain yksi voi voittaa
Hybridi ja kannettava olivat tasaväkisiä, kun vastaajilta kysyttiin, minkä laitteen he valitsisivat käyttöönsä, jos olisi valittava vain yksi laite: 35 prosenttia valitsisi kannettavan, 34 prosenttia hybridin, 10 prosenttia tabletin, 9 prosenttia pöytäkoneen ja 7 prosenttia älypuhelimen.

Muutoksella on selvät syyt
Hybridin käyttöön vastaajia houkutti ohjelmistojen parempi saatavuus, parempi suorituskyky, akun pidempi kesto ja mahdollisuus käyttää näppäimistöä. Noin kolmannes arvosti hybridien monipuolisia liitäntämahdollisuuksia, kuten useampia USB-portteja tai smart card -lukijaa. Neljännestä houkuttivat paremmat näytöt, ja yli viidennes piti hybridejä muita laitteita jämäkämpinä.

Whitepaper